Templom

REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS HARANGLÁB

A templom koragót stílusban épült. A híres Guthkeled Nemzetség Acsa, Athya családja építtette. 1565-ben vált a templom protestánssá, ma református.

Templom
 

A bejárati ajtónál balra fent a falon 1640-ből festett, reneszánszkori virágos tulipános falképrészlet látható. Az ajtóval szemben a hátsó szentély részben található a reformáció korában félig befalazott sekrestye bejárata. Balra található egy kőből faragott szentségtartó (pasztofórium), Vele szemben, a szentély déli oldalán van a kegyúri fülke. A szentélyben a szolgáló személyeken kívül csak a kegyúr tartózkodhatott. Őt tisztelték meg a mennyezeten kereszt¬bordázatos zárókőre faragott Guthkeled nemzetség farkasfogas (vagy sárkányfogas) címerével. A motívumok a keresztszemes hímzéssel készült párnákon, terítőkön ismerhető fel. A szószékkoronán aranyozott pelikán színesen festett padozat és mennyezet díszíti az egyébként vakító fehérre meszelt termet.

Kívül a község erdeinek fájából épült, csapokkal illesztett önálló harangláb. A négy saroktornyos, 26 és fél méter magas torony, a második legmagasabb a Felső-Tisza vidékén. A csak fából készült torony 1691-ben épült. Atyai mesterek készítették, szeg nélkül, az erdélyi stílusú haranglábat.
Kívülről is megcsodálható, de belső lépcsőn feljutva tapasztalható az ún. fecske-farkos gerendakötések szépsége. A gerendák átmérője, nagysága óriási fákról tanúskodnak (az atyai erdőből származtak) amelyeket római és arab számokkal megszámozva, kifaragott állapotba hoztak be a faluba, állították a jelenlegi helyükre.

A templom és a harangláb az Országos Műemlék Felügyelőség által 1979-80-­ban lett teljesen helyreállítva. A harangláb első szintjéről körpanoráma tárul a látogató elé. Tiszta időben a Büdy vár romjáig el lehet látni.

Harangláb