Faluház

A XXI. századi megújulás jegyében a községben megkezdődött egy a történelmi emlékek feltárására, megmentésére irányuló program Vámosatyában. Ennek jegyében megkezdődött az emlékpark, tájház, látványtár régi leomlóban lévő épületeinek megvásárlása és felújítása. Ezzel egyidejűleg a hozzá tartozó telkeken a mezőgazdasági termeltetés a közmunkások értelmes hasznosítására. A változás részeként egy orvosi rendelőt, védőnői kezelőt előadótermet és kiszolgáló helyiségeket magába foglaló új faluház építésére. A mai jövőt megalapozó falusi túrizmussal kapcsolatos képzések és előadásoknak is helyszínt adó épület egyéb községi rendezvényeknek helyszíne. Az udvarán a nemzeti ünnepek rendezvényeit valamint a Büdy várhoz illetve a látványosságok megtekintését video bemutatóval indító rendezvényeit tartjuk.
A kerítés és kapu nélküli megközelíthetőség a szabadságot biztosítja. A bejárati kapu helyén a község címerében található jelképeket tartalmazó székely kapu mintájára faragott kaput találunk, amely a Romániában található, korábban legdélibb magyar községgel (Ganesti), Vámosgálfalvával a testvérvárosi kapcsolat felvétele alkalmából készült az emlékparkban látható testvérközségi címert tartalmazó kopjafával együtt.
A faluházzal szemben lévő paticsfalu, nádfedeles épületet 15 évvel később vásárolta meg és újította fel a község Fényképházának.
Községünk a 20 év alatt végzett munka elismeréseként a Bereg Mintafaluja címet nyerte el.

Közösségi ház