Feltárás után

Dr. Juan-Alberto Cabello régész által 2006 júniusában elvégzett részleges feltárás megállapította, hogy a falakat mintegy 3000 köbméter törmelék borítja. Ez a falak belső oldalánál mintegy 4-4,1 méter omladékot jelent. Ez, azonban azt is jelenti, hogy amennyiben sikerül forrást találni, és a törmeléket eltakarítani úgy várhatóan a 2-4 méter körüli falakkal a vár maradványa rendkívül impozáns képet mutatna, ami vonzaná a turistákat.
A falak konszolidálásához, további romlásának megállításához csak teljes körű állagmegóvást szabad végezni, mert csak a törmelék eltávolítása a falak további romlásához vezet, mint azt áz 1965-ben elvégzett részleges feltárás nyomai is mutatnak. Ahol a falak a felszínre kerültek ott állaguk rohamos romlásnak indult. A részleges feltárás dokumentációja és az állagmegóvásra vonatkozó tervek ez év augusztusára készülnek el, a további feladatokat annak ismeretében lehet meghatározni.

A vár lehetséges szerepe Vámosatya község további életében

Bereg rendkívüli természeti, történelmi és építészeti kincsekkel rendelkezik, így Vámosatya számára is lehetöség van ezen kincsek kiaknázására.
A környék már ma kedvelt kirándulóhely. Bereg népszerű műemlékei mellett (Tákos, Csaroda) stb. ma még kevesen ismerik a vámosatyai Büdy várat, azonban fontos állomása lehet az erre kiránduló turistáknak. A jelenlegi állapotában azonban nem nyújt olyan látványt, ami miatt érdemes lenne a megközelítés viszontagságait vállalni.


Képek a feltárás utánról